Produkter

Brownie med hasselnötter och kexbitar

Ingredienser till ca. 30 portioner:

400 g mörk choklad

250 g smör

225 g hasselnötter (orostade och osaltade)

250 g McVitie’s Digestive Original kex

7 ägg (mellanstorlek)

350 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

500 g strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

50 g vitchoklad

matolja och vetemjöl till formen

Bakplåtspapper

1 engångsspritspåse

Tillagning:

1. Sätt på ugnen (vanlig ugn: 175 °C/ varmluftsugn: 150 °C). Hacka den mörka chokladen fint. Smält smöret över vattenbad. Hacka 75 gram hasselnötter och 125 gram av kexen. Vispa äggen poröst. Blanda mjöl med bakpulvret i en skål. Tillsätt 400g socker, vaniljsockret, saltet, äggen, det smälta smöret och chokladen. Blanda ihop ingredienserna väl till en jämn smet. Rör sedan ner hasselnötterna och kexen.

2. Smörj och mjöla en ugnsform (30 x 38 cm). Häll ner smeten och bred ut jämt. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Låt stå och svalna.

3. Koka på svag värme i en kastrull 100g socker och 2 msk vatten, tills sockret löser sig. Tillsätt 50g hasselnötter och låt dem karamelliseras under omrörning i ca. 2 minuter. Häll smeten på bakplåtspapper och låt svalna. Smält den vita chokladen över vattenbad. Fyll spritspåsen. Dekorera 125g av kexen (8 kex). Låt kexen torka.

4. Dela hasselnötskolan i bitar och dekorerade kexen med dem. Skär brownien i bitar och dekorera med hasselnötterna och kexbitarna.

Tillagningstid: ca. 1 timme. Tid i ugn och avsvalning: ca. 2 timmar.

Per portion: cirka 1470 kJ/350 kcal, 76 g proteiner/19 g fett/39 g kolhydrater