Cheesecake med äpple, kanel & salt kolasås

Cheesecake med äpple, kanel & salt kolasås

12 portioner. Tillagningstid: Ca 1 tim 10 min.

Botten
17 st (ca 250 g) McVitie’s Digestive Original
100 g smör
1 nypa salt

Fyllning
500 g färskost
1 dl crème fraiche (34 %)
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk maizena
2 st äpplen
1,5 tsk kanel
1 msk strösocker

Topping
5 st McVitie’s Digestive Original
150 g karamelliserad mjölk
2–3 nypor flingsalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa McVitie’s Digestive Original-kexen fint och blanda ihop med det smälta smöret. Tillsätt 1 nypa salt.

2. Klä en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper och tryck ut kexbland-ningen. Grädda 10 min i ugnen. Låt svalna.

3. Skala och hacka äpplena i mindre bitar, blanda med kanel och 1 msk strösocker.

4. Vispa ihop färskost med strösocker, vanilj-socker och maizena. Rör ner crème fraiche och sedan ett ägg i taget.

5. Häll smeten över din gräddade botten, strö över äpplebitarna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Stäng av ugnen. Ta ut kakan och smula över McVitie’s Digestive Original. Ställ tillbaka kakan i ugnen och låt gräddas på eftervärme i ca 30–40 min. Ta ut kakan och smula över McVitie’s Digestive Original-kexen.

6. Värm på den karamelliserade mjölken i en kastrull på medelvärme så att den blir lösare i konsistensen, tillsätt fling-salt och ringla över din cheesecake.