Citronpaj med bränd maräng

Antal: 10 portioner

Tillagningstid: 45 minuter

Ingredienser botten :

15 st McVitie’s Digestives Original, finkrossade

100 g normalsaltat smör

½ dl strösocker

Ingredienser fyllning :

Saft från 2 st citroner

2 burkar á 395 g sötad kondenserad mjölk

3 st äggulor

1 msk citronzest

Ingredienser maräng:

2 dl strösocker

0,5 dl kallt vatten

3 st äggvitor

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram en rund form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter.

2. Blanda kex, smält smör och strösocker till en fuktig blöt massa. Tryck ut den blöta massan i botten och upp mot kanterna på formen. Packa kexmassan riktigt hårt så att inte pajen smular vid servering.

3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 8–10 minuter. Förberedd fyllningen under tiden.

4. Häll alla ingredienser till fyllningen i en skål och vispa jämnt. Häll fyllningen i det varma pajskalet och grädda ytterligare 10 minuter. Pajen kan fortfarande vara lite mjuk i mitten.

5. Låt pajen vila i 10 minuter innan du plastar in och ställer den i kylskåpet under minst 2 timmar, gärna över natten.

6. Förbered marängen innan servering.

7. Koka upp strösocker och vatten till ett sockerlag av honungsliknande konsistens. Det brukar ta ca 3–4 minuter. Vispa äggvitorna till hårda toppar under tiden. Tillsätt sockerlagen under vispning. Fortsätt sedan att vispa marängen i ytterligare ca 5 minuter tills den har blivit blank och styv.

8. Garnera pajen med maräng och bränn av med gasolbrännare eller sätt in i ugnen på 250 grader med grillfunktion. Det brukar att gå fort så passa ugnen noga.