Antal: 12 bitar
Tillagningstid: ca 30 minuter
Cheesecake:
250g blandade bär, färska eller frysta
1 msk färsk citronsaft
2 ½ dl gelesocker
500 g färskost, naturell
Botten:
250g McVitie’s Digestives Original, finkrossade
125 g normalsaltat smör, smält
Garnering:
1 ½ dl vispgrädde
½ dl bär
Citronmeliss eller myntablad
Ev. kexsmulor eller halvor
Tillagning:
1. Värm bär och gelésocker i en kastrull. Sänk värmen när det börjar koka och låt puttra i ca 3–4 minuter tills sockerkristallerna har smält. Rör om försiktigt så att du inte mosar bären. Ta bort från värmen, tillsätt citronsaft och blanda lätt. Låt kallna.
2. Klä botten på en rund form med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
3. Blanda kex och det smälta smöret till en blöt massa. Tryck kexmassan i botten på formen, använd baksidan av en matsked. Packa kexmassan riktigt hårt så att inte kakan smular när du ska servera den.
4. Rör om färskosten så att den blir mjuk och blanda med bären. Häll fyllningen över botten och jämna till ytan. Plasta in formen och ställ kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.
5. Lossa formen innan servering och ställ cheesecaken på ett serveringsfat. Vispa grädden till medelmjuka toppar. Garnera med bär, vispad grädde och citronmeliss. Förvaras svalt i kylskåp fram till servering.